Vandrare

Det finns dom som består – ständigt i rörelse – orörda av tidernas skiften.

_UGW2385BUndertecknad är vad jag brukar kalla mig för: en reklambyråbroiler. 30 (plus) år inom värvet där jag rört mig mellan flera kreativa roller. Min rot, skolning, och ursprungliga inspiration är inom kreationen, bilden och formgivningen. Art Director är den titel jag burit mest. Redan tidigt började jag skriva. Det bara blev så då min otålighet ibland gjorde att jag inte kunde invänta copywriterns textrader. Ett antal år senare, tillbaka från storstaden, satte jag upp min egen reklambyrå i Småland för att då upptäcka att det där med copywriting var en vit fläck. Det blev till att – till och från – axla den rollen (också).
Åren sedan dess har mitt skrivande accelererat till den grad att jag numera (nästan) kan kalla mig för professionell skribent med bl a ett antal återkommande kundmagasin, tre utgivna böcker och mängder med artiklar på mitt ‘samvete’. Däremot, det är djupt vatten jag nu beträder med min första roman.

Den egentliga skriv- och berättarskolning jag har är inom filmberättande – dramaturgi och manus. I övrigt får jag tacka mina år inom reklamvärlden där vi faktiskt också berättar historier. Om än ibland med väldigt korta kapitel.

Under åren 2007 till 2012 blev det så att jag skolade mig till terapeut inom områden som för mig tidigare var okända. Ett av dessa fält, systematisk konstellation (familjekonstellation), inte bara inspirerade mitt fortsatta skrivande. Jag upptäckte hur mitt ursprungsmanus rymde dessa tankar som är så viktiga för dess filosofi – hur vi ser på, och i livet möter och hedrar – eller värre: inte hedrar – våra rötter.

Ulf-Göran Wannerfeldt
ugewan[@]uge.se

[Foto: Marie Wannerfeldt]