Vandrare

Det finns dom som består – ständigt i rörelse – orörda av tidernas skiften.

nya-ettan_frontsmall

Vad händer när ett samhälle väljer att glömma sin historia? Boken utspelar sig 1990 i en mindre by som forfarande uppvisar spåren efter ’storhetstiden’. En tid när tågen stannade, släppte av förnäma gäster som besökare till hälsohemmet – ’Brunnen’ – och där pengarna flödade. Byns rikedom hade ett pris även på den tiden. Nu många år senare skall den sista skulden inkasseras och de enda som står mellan vreden hos historiens glömda själar och byborna är några av byns äldsta och de senare årens nyinflyttade. De senaste, i raden av flera, ägarna till byns anrika hotell – Familjen Björk, och deras äldste son, volontärarkeologen, resenären och sökaren – Thomas.

‘Vandrare’ rör sig mellan verklighet och fiktion. Gränslöst beskriver den hur ett samhälle straffas för sin glömska – att förtränga sina rötter – där mystiken är en viktig del av berättelsen. Ursprungsmanuset skrevs på en reseskrivmaskin under några veckor i en timmerstuga sommaren 1990. Handlingen utspelar sig i en fiktiv by som hämtat inspiration från den ort där stugan ligger. Även den historiska inramningen är till delar dokumentär.

Berättelsen har varit levande under alla åren då jag till och från tagit fram den, läst och sällan skrivit några rader. Motståndet har hela tiden legat i den för mig större uppgiften att skriva rent. Att skriva om, fördjupa och att med ord som mognat under 24 år, få ned alla de ’tangentnedslag’ som redan fanns till en digital och bearbetningsbar form. Sommaren 2014 bestämde jag mig för att slutligen färdigställa detta projekt – avsatte elva veckors semester – och uppbådade de resurser av disciplin (samt ett och annat glas rött) som skulle behövas.