Vandrare

Det finns dom som består – ständigt i rörelse – orörda av tidernas skiften.

Under arbetet med Vandrare har jag haft några nära som kritiker. Humanister, skribenter och romanslukare. Våren 2015 anlitade jag även en lektör, Jenny Bäfving, för att få ett utlåtande innan jag som nu sätter ut mitt manus till läsarna. Responsen har varit överväldigande.

”Jag satte mig på tåget i Göteborg. Tänkte bara öppna Ulf-Görans bok och se hur den började. Och helt plötsligt var jag framme i Stockholm! Fortsatte läsa på pendeltåget och blev nästan lite irriterad när jag var tvungen att gå av i Barkarby… Välformulerade antydningar gör att den alldeles speciella stämningen flyttar in i mitt huvud. Ett tag var det så spännande att jag helst ville läsa i dagsljus”.

Helena
:

Det var en sådan där läsning som kändes som ett privilegium att få göra. Dels för att man märker arbetet och tiden författaren lagt ner på ett gediget hantverk, och så för själva historien, som känns egensinnig och suggestiv. En ambitiös, krävande idé har du lyckats realisera väldigt väl i romanform. Både vad gäller dramaturgi, berättande och stil och språk.

JB, Lektör

:
Jag har ju hört rätt mycket om boken så mina förväntningar är rätt höga. Men, redan inledningen överträffar dessa.

Läsare
:

Det originella här är ju att du utgått från en väldigt specifik fysisk plats och tillvaratagit dess speciella historia och mytologi som inspiration för handlingen… Jag uppskattar din förmåga att ta fram det dolda, gåtfulla och hemlighetsfulla i det till synes ordinära för läsaren, att avtolka spår och att hitta mörker, saga och mystik i det vardagliga – sprickorna i verkligheten (”som leder till de dödas land” om man ska citera poeten W H Auden) – och i det som finns närmast oss, så gör en bra historieberättare.
:
:.. något av det som fungerar bäst är ditt sätt att lägga pusselbitar, antyda och samtidigt hålla handlingen igång i ett stillsamt men väl avvägt tempo. Just hur du hela tiden matar oss med droppar av information men utan att säga för mycket fungerar väldigt väl och detta förebådande, mystiskskapande grepp är verkligen ingen lätt konst 

JB, Lektör
:
När jag nu läst klart Vandrare känns det tomt. Saknad. En sådan bok som man vill läsa fler gånger ‘första gången’.
:
Läsare 2
:

I precis rätt moment när man kräver något slags sammanhang eller förklaring så kommer den, väl underbyggd av ledtrådar och förebådande. Med tanke på hur komplex handlingen är så har Ulf-Göran verkligen kopplat ett grepp om den som gör att läsningen blir härligt både mystifierande och förlösande i takt med att vi får förklaringar och hittar ut ur de mörka skrymslena. Jag kan faktiskt inte ge nog beröm hur skickligt gjort detta är.

JB, Lektör